További képek itt >>>>

 I. Születésnapi Bormustra

  

    2016 január 30-án ünnepelte az Enyingi Borkedvelők Rendje megalakulásának egy éves évfordulóját, melyet kulturális műsorral és borkóstolóval kötött egybe, így mutatta be Enyinget, mint a Mezőföld egyik meghatározó szereplőjét.

    Rendünk tagjai az ünnepség napján nagy lelkesedéssel készültek a vendégek fogadására. Hidegtálakkal, szendvicsekkel, különböző borhoz illő sajtokkal, almával, dióval díszített mennyei asztalt varázsoltak a művelődési ház aulájába, ahol a boros gazdák boraikkal kínálták a vendégeket.

    Ünnepi műsorunkat megtisztelte jelenlétével a Római Katolikus Egyház képviselője, Enying Város Polgármestere, a Magyarországi Országos Borrendek Szövetségének elnöke, megjelentek a környező településekről borlovagok, borrendek (Csókakői Szent Donát Borlovagrend, Balatonkenesei Kelet-Balatoni Borlovagrend, és a Balatonfüredi Balatonvin Borlovagrend)  és boros gazdák, valamint a szomszéd megyéből a Veszprémi Napló is képviseltette magát e nemes eseményen.

    Pallag Mihály a Borkedvelők Rendjének elnök-nagymestere köszöntötte a jelenlevőket és örömét fejezte ki, hogy milyen sokan szeretnének velünk együtt ünnepelni. Az ünnepségre megjelent boros gazdák még soha nem tapasztalt összefogását dicsérő szavakkal illette. Köszönetét fejezte ki a Borrend nevében e nemes cselekedet példa értékű megnyilvánítása iránt.

    Viplak Tibor úr, Enying város polgármestere méltatta azt a munkát, amit a Rend Tagjai az elmúlt egy évben a város és ezáltal környezetünk szebbé, jobbá tételének érdekében tettek. Háláját fejezte ki, hogy ezen önfeláldozó munkával Enying hírnevét erősbítik, ezzel is szilárdabbá téve Városunk betöltendő szerepét a Mezőföld szívében.

    A Magyarországi Országos Borrendek Szövetségének elnöke, a Balatonfüredi Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere Koczor Kálmán úr is gratulált a Rend eddigi munkájához, majd a borrendek társadalmi szerepvállalásáról tájékoztatta a jelenlevőket. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hagyományok megőrzése mellett új hagyományok megteremetése, és megszilárdítása nemesi cselekedetre vall, melyet mindenképpen javasol követni az utókor számára. Mindazon által kifejezte azon véleményét is, hogy az ünnepelt Borrendet, mely igencsak fiatalnak számít még ezen területen, szívesen látja a Szövetség tagjainak sorában.

    Születésnapi műsorunkban felléptek a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános lskola és Alapfokú Művészeti Iskola fúvósai, a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola diákjai, akik Vass Sándornak egy-egy versét mondták el, majd közösen megtekintettük azt a filmet, mely Borrendünk elmúlt egy év munkájáról szólt.

    Az ünnepi műsor végén finom falatok, finom borok várták vendégeinket. Az állófogadás hangulata, a dicsérő szavak a Borrend tevékenységének elismeréséről, és a vendégeink tiszteletének kivívásáról szóltak.

    Hiszem, és vallom, hogy ilyen pillanatokért érdemes a köz érdekében fáradságos munkát végezni, még akkor is, ha az rögös úton vezet a cél felé. Úgy gondolom, ezt az élményt mindenkinek meg kell élnie, akinek kicsit is számít, hogy mit tehet környezete jobbá válásának érdekében.

    A születésnapi ünnepség fakultatív részét Nagy József Ödön pincéjénél eseményünkhöz méltó módon folytattuk, ahol a finom borok mellett víg nótaszóval zártuk ezt a szép napot.

 

Enying, 2016. február 08.

                                                              Simon Edit

 

 

 

Készítette: Képiró László Balázs, 2015, E-mail: admin@enyingiborrend.hu