További képek itt >>>>

 Mártonnapi borszentelő-Lepsény

    

„Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett" – tartotta borvidékeken a régi mondás, ezért Szent Márton napján töltöttek először az új borból. A gazdák sokszor ezen a napon bort vittek magukkal a templomba szentelésre.

Az Enyingi Borkedvelők Rendjének tagjai 2015.november 7-én Lepsényben, a Lepsényi-Mezőszentgyörgyi Borbarát Klub szervezésében Márton napi borszentelőn vettek részt. Kis csapatunk férfi tagjai már a kora délutáni órákban a lepsényi szőlőhegyen gyülekeztek Zsuppán István pincéjénél, ahol a boros gazdák borait megszentelték az egyházak képviselői. Több pincét is meglátogattak, ahol finomabbnál finomabb sültek, kolbászok, sonkák és sütemények kerültek az asztalra. Az elfogyasztott finom falatokat a pincékben még finomabb borokkal öblítették le.

A késő délutáni órákban a Rend nőtagjai is megérkeztek, akiket az utolsó helyszínen nagyon kedvesen fogadtak és szintén borkóstolására invitáltak a pincébe.

Az esti órákban a bál helyszínére érkeztünk Mezőszentgyörgyre, ahol a művelődési ház helyisége teljesen megtelt a borkedvelőkkel. Márton nap tiszteletére libasült volt a vacsora, melyet kellemes zene kíséretében fogyasztottunk el. A zene, az énekszó olyan hangulatot teremtett, hogy aki csak tehette táncolt és énekelt. Nagyon kedves és barátságos emberekkel ismerkedhettünk meg, és úgy váltunk el, hogy fogunk még találkozni.

Remélem Rendünk minden tagja kellemesen érezte magát.

2015. november 11.
Simon Edit

 

 

 

Készítette: Képiró László Balázs, 2015, E-mail: admin@enyingiborrend.hu