További képek itt

Szent Orbán- szobor szentelő az Enyingi Öreghegyen

 

Az Enyingi Borkedvelők Rendje 2015. augusztus 1-jén Szent Orbán szobrát avatta fel, aki a szőlő, a szőlőskertek, valamint a bor védőszentje. A szobor Enyingről az öreghegy felé vezető út középútja bejáratánál került elhelyezésre.
Az ünnepi megnyitóra folyamatosan érkeztek a szőlősgazdák, a környező települések borlovagjai, borrendek, és egyéb egyesületek képviselői, valamint azon személyek, akik ugyan nem foglalkoznak szőlőtermesztéssel, de kedvelik és szeretik a finom borokat. Közel 100 fő jelent meg az avatási ünnepségen.
Pallag Mihály a Borrend elnöke köszöntötte a megjelenteket. Tájékoztatta a jelenlevőket, hogy az Enyingi Borkedvelők Rendjének tagjai a megalakulástól kezdődően teljes egyetértéssel példát kívánnak mutatni az értékteremtéssel, a hagyományok tiszteletben tartásával, a környezet szebbé, jobbá, értékesebbé tételével.  Kiemelte az összetartozás és az alkotó munka erejét, az érték, értékének továbbvitelét.
Ebben az elgondolásban az Öreghegynek, illetve az Öreghegyen megtermelt szőlőnek, a készített bornak, valamint a szőlősgazdák fáradságos munkájának kívánnak megfelelő tisztelettel adózni, és mindez mellett Enying értékeit növelni.
Beszélt a bor történelméről, valamint annak hagyományairól.
Köszönetet mondott a Rend tagjainak áldozatos munkájáért, mely meghozta gyümölcsét és a mai napon itt ebben a formában a Szent Orbán szobor felavatásra kerülhet.
Külön megköszönte Kató Balázs kézműves munkáját, aki a szobor széken elhelyezésre került dísztáblát készítette.
Enying Város Polgármestere szintén köszönetet mondott a rend tagjainak ezen kezdeményezéséért, elsősorban annak, aki ezt elkezdte, végigvitte és megcsinálta. Említést tett az év borhoz kötődő nagyobb eseményeiről, mint pl. a Bormaratonról, (arról a program sorozatról, melyen Enying is részt vett színvonalas programjával,) melynek megrendezése során Enying felkerült a bortérképre.
A Római Katolikus és a Református Egyház képviselői Szent Orbán szobrát megáldották.
Az ünnepi műsor befejezéseként a balatonbozsoki Búzavirág Nyugdíjas Klub tagjai meglepetés műsort adtak elő (boros dalokat énekeltek).
Az ünnepség végén a jelenlevők egy pohár borral koccintottak az avatás tiszteletére.
A meghívottak esti, kötetlen beszélgetésre elvonultak Nagy József Ödön pincéjéhez, ahol kellemes vacsorával és finom borok elfogyasztásával zárták a napot.

 

Simon Edit

 

 


 

 

 

Készítette: Képiró László Balázs, 2015, E-mail: admin@enyingiborrend.hu