Borkirálynő koronázás képei                 Szüreti felvonulás képei                      Szüreti bál képei



IX. Enyingi Szüreti Vígasságok


    

Az Enyingi Borkedvelők Rendje október 1-jére szüreti vigasságot hirdetett, több, mint 20 évvel ezelőtti hagyomány felélesztésével, a szüreti felvonulással, melynek fő, és egyben megnyitó eseménye a Borrend Borkirálynőjének megkoronázása volt. A Szentgyörgyi Dezső téren kora délután gyülekezett a lakosság apraja, nagyja, arra várva, hogy Enying történetében először tanúja lehessen ennek a nagy eseménynek.

A ceremónia helyszínén a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola fúvósai, citerásai zenével fogadták a megjelenteket, majd a vígasságok kisbírója, aki egyben Borrendünk tagja, Rack Flórián, köszöntötte a nagyérdemű közönséget. A Borrend elnök-nagymestere Pallag Mihály köszöntőjét követően, a „Szőlő-művelési szépségverseny” eredményhirdetése alkalmával oklevelet adott át azoknak a szőlősgazdáknak, akik a kiemelkedően szép eredményt értek el munkájukkal, az egész év során. A díjazottak: Csonka Zoltán, Nagy Ádám László, Tilhof László enyingi szőlősgazdák. „Különdíjban, nagyon szép, dicséretes”, elismerésben részesült Kiss Miklós csókakői borosgazda, akinek birtoka minden oda  látogató elismerését elnyerte, borai jó élményt nyújtottak. Mindezek után felkérte a Borkedvelők Rendjének tagjait, valamint a Borrendek képviselőit foglalják el helyüket a színpadon, majd szólította Csapó Edit borkirálynőt.

A csókakői Szent Donát Borrend Borkirálynője Borrendünk nagymesterével közösen megkoronázták Editet. Elsőként városunk polgármestere köszöntötte frissen megkoronázott Borkirálynőnket, és elmondta, hogy Enying történetében ilyen eseményre még nem volt példa. Kiemelte, hogy a szüreti felvonulás, szüreti bál régi hagyományokra tekint vissza, amit tisztelni és ápolni kell. Majd egy pohár borral koccintottunk és gratuláltunk Editnek.

A koronázási ceremónia után az ünneplő közönség elfoglalta helyét a lovas kocsikon, traktorokon és a menet elején hintóban ülő borkirálynő mögött elindultunk a felvonulás útvonalán. Az úton énekszóval, zeneszóval vonult a hosszú menet, melyet vidékről érkező lovasok, lovas szekerek is gazdagítottak. Három helyen álltunk meg, ahol az Enyingi Szirombontogató Óvoda szülői munkaközössége, apró süteménnyel, innivalóval várta a felvonulókat. Ezeken a helyszíneken a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola zenészei, néptáncosai szórakoztatták a közönséget. Nagy sikere volt a lovasok külön mutatványának. Az út végén örömmel tapasztaltuk, hogy mindenki jól érezte magát. Számunkra nagyon fontos volt, hogy rendkívüli eseménytől mentesen ért véget első szüreti felvonulásunk.

Este szüreti bállal folytattuk a napot. Borkirálynőnk báli megnyitója után a kislángi Happy Girls Mazsorett csoport meglepetés műsora következett, majd az éjszaka folyamán még egy meglepetés ért bennünket, Szerémy Dániel balatonbozsoki lakos, az operettszínház magánénekese tette még színvonalasabbá az esténket. Nagyon jó hangulatban és vidáman töltöttük el az éjszakát.

Ahhoz, hogy rendezvényünk ilyen sikeresen, és eredményesen, élményekkel tele ért véget, mindenképpen meg kell köszönnünk, az Enyingi Rendőrségnek, az Enyingi Polgárőrségnek, minden lovasnak, aki részt vett, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola zenészeinek, táncosainak, az óvoda szülői munkaközösségének, a Turul Étteremnek, a Pecsenyés Húsboltnak, Prajda Mihály vállalkozónak, Farkasné Zsuzsának, és Kizlingerné Erikának, Márk Tibornak, valamint mindazoknak, akik eseményünk létrejöttét támogatták, vagy a lebonyolításában segédkeztek.

 

Simon Edit

 

 

 

Készítette: Képiró László Balázs, 2015, E-mail: admin@enyingiborrend.hu